Om rittet

Gran Fondo Strade Statskog Blåtind er en nyvinning i 2022 og en videreutvikling av Gran Fondo Strade Statskog-konseptet – som i løpet av de fem siste årene rittet har gått mellom Steinkjer og Namsos har blitt ett av de mest populære sykkelrittene i Norge. Gran Fondo Strade Statskog benytter noen av de 7000 kilometerne med grusvei som Statskog har på sine eiendommer over hele Norge, og skal gi deg som deltar en trygg og god sykkelopplevelse i unike og naturskjønne omgivelser. 

Gran Fondo Strade Statskog Blåtind har som hovedhensikt å samle sykkelryttere i alle aldre til en sportslig utfordring i fantastisk natur og terreng. Rittet er en nyvinning i NCF Region Nord – men vi satser på at dette skal bli et ritt som blir en milepæl på terminlisten i årene fremover. Teknisk arrangør er Bardufoss og Omegn IF Sykkel, mens Statskog står som eier av rittet. 

Gran Fondo Strade Statskog forener både tradisjonen med et Gran Fondo-ritt – som er blitt populære lange turritt der alle kan delta på veier med lite eller ingen trafikk, og den klassiske sykkelhistorien som er gjennoppstått i Strade Bianche i Italia, som går på de hvite grusveiene gjennom Toscana.

Starten for den lengste etappen (162 km) går ved Frihetsli i Dividalen. Løypa går nordover i naturskjønnne omgivelser på delvis fine grusveier og slitt asfalt langs FV173 før den etter ca 20 km krysser elva og man tar den østlige ruten ut av Dividalen via Storholmen mot RV87. 

Deretter vil rytterne sykle vestover på asfalt langs RV87 før de ankommer Øverbygd. Her vil det være en mulighet for å fylle opp flaskene før man starter på det som trolig er rosinen i pølsa, nemlig traseen over Mauken-Blåtind skytefelt. Fra Øverbygd klatrer man opp Beredskapsveien ved Skjold leir og tar seg innover det kuperte terrenget Mauken-Blåtind via Sammenbindingstraseen til FV 7834. I dette terrenget passerer man løypas høyeste punkt 427 meter over havet. For de som har overskudd til å se rundt seg, så vil man ha en fantastisk utsikt nordover. Underlaget på denne delen av løypa vil være en blanding av fin og grov grus.

I tillegg til hovedrittet som starter i Dividalen vil det bli et kortere ritt (77 km) som har start på Akkasætra. Alle rytterne på lengste etappen vil passere startpunktet for kort rute og her vil det bli enda en mulighet for etterforsyning av næring og væske.

Fra Akkasætra vil man sykle ut til FV 184 og sette kursen sørover mot Olsborg. På Olsborg sykler du under E6 og krysser Målselva på den gamle broen. Deretter følger et raskt asfalt segment (ca 20 km RV855), hvor de som har klart å forsere Mauken-Blåtind uten å gå helt tom, vil kunne sette god fart mot kysten.  Like før man nærmer seg havet, så vil rytterne svinge av fra riksveien og sykle på sørsiden av Finnfjordvannet mot Reinelv. Underlaget her vil være til dels svært sliten asfalt, men det er allikevel mulighet for å holde farten oppe de ti kilometerne ned til kysten, før man fortsetter sørover langs RV86 til Sørreisa.

Fra Sørreisa til Bardufoss vil man først sykle inn på det siste grussegmentet (ca 10 km) før man igjen sykler ut på RV 86 og tar fatt på innspurten til mot Bardufoss. Her vil det være jevn stigning på de siste 15-16 km, før man sykler ned til Andselv sentrum. På den siste kilometeren vil det være to rundkjøringer som skal passeres og her må rytterne være observante og avpasse farten etter ferdigheter og forhold. 

Målgang vil være mot sør i gågaten på Bardufoss og her blir det mye folkeliv og stor stemning ved innkomsten. Her vil det være uteservering og mulighet for å kjøpe seg noe godt å spise og drikke. Kanskje får du nyte midnattssola utover kvelden?

Rittet foregår som et landeveisritt og turritt, og du kan delta med hvilken sykkel du vil – enten det er racer, grusracer, cross, hybrid eller terrengsykkel. Men det er anbefalt å bruke en sykkel og dekk som tåler skarpe steiner og litt risting, så cross-sykkel, grusracer eller terrengsykkel er det som egner seg best.

Veien inn til Frihetsli vil også være sperret for biltrafikk på rittdagen, slik at du må ta egen buss fra Bardufoss inn til start. Vi sørger for transport av sykler. Dette er inkludert i startkontingenten. 

Velkommen til en sykkelopplevelse i verdensklasse!